Brainstormen
Het genereren van ideeën
Wat is het?
Brainstormen is een creativiteitstechniek die je kunt gebruiken om snel, veel nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp of vraagstuk te genereren. Het kenmerk van een brainstormsessie is dat het waardeoordeel over de geopperde ideeën wordt uitgesteld totdat alle ideeën zijn opgesomd.
Wanneer gebruik je het? En waarom?
Je kunt de brainstormmethode gebruiken in de empathizefase en de ideatefase. In het eerste gebruik je het om samen met de opdrachtgever te achterhalen wat de behoeftes zijn. In het tweede geval gebruik je het om ideeën te genereren voor je prototype.
Hoe pas je het toe?
Je hebt nodig: een ruimte, whiteboard of flipover, stiften, post-its e.d.. Of maak gebruik van www.mural.com of de whiteboardfunctie van MS Teams, als je digitaal werkt.
En verder:
- Zorg dat je genoeg tijd inplant;
- Bepaal wat het centrale onderwerp is waar je meer duidelijkheid over wilt hebben (dit kan overigens later nog bijgesteld worden);
- Spreek af dat alle gedachten prima zijn;
- Nodig allerlei mensen uit vrij te associëren.
- Toon respect naar elkaar door iedereen te laten uitspreken en elkaar niet te verbeteren;
- Associeer op wat anderen zeggen;
- Moedig mensen aan;
- Vraag mensen om een toelichting op hun gedachten, zodra de brainstorm op het whiteboard staat;
- Moedig mensen aan elkaar vragen te stellen;
- Moedig mensen aan om outside the box te denken;
- Besluit samen of de brainstormsessie is afgelopen.
Aan het eind van de sessie bespreek je met elkaar welke gedachten te clusteren tot een onderwerp waar je verder onderzoek naar wilt doen of dat je uit wilt werken. Bepaal gezamenlijk wat relevant en minder relevant is. Tot slot bepaal je gezamenlijk - afhankelijk van de fase waarin je bent- wat de behoeftes zijn (empathizefase) of de ideeën om uit te werken (ideatefase).
Wellicht is het verstandig na afloop te bespreken hoe het brainstormen is bevallen. Is de brainstorm goed verlopen? Heeft iedereen zijn zegje kunnen doen? Is dit de juiste methode geweest om de behoeftes duidelijk te krijgen of de ideeën te genereren? Etc.
Tip: maak een foto van de opgeschreven brainstorm of sla deze op als je digitaal werkt, zodat je deze later nog eens kunt bekijken.
Nadere informatie
- Boek: Wilson, C. (2013). Brainstorming and Beyond: A User-Centered Design Method. Elsevier.
- Website: https://www.mural.com
- Video: Six ways to brainstorm ideas https://www.youtube.com/watch?v=yAidvTKX6xM
- Video: Brainstorming techniques How to innovate in groups. https://www.youtube.com/watch?v=YXZamW4-Ysk