4M-Model
Globale probleemanalyse
Wat is het?
Het 4M-model is, net als het 6W-model, een algemeen model dat je kunt gebruiken om een eerste globale probleemanalyse te maken. Aan de hand van het 4M-model kijk je in hoeverre het probleem op micro-, meso-, macro-, of mundo-niveau ligt.
Wanneer gebruik je het? En waarom?
We beseffen steeds meer dat bedrijven niet geïsoleerd werken, maar dat zij te maken hebben met hun regio, het land en de wereld. Regionaal opererende bedrijven zijn onderdeel van brede maatschappelijke en internationale ontwikkelingen. Bij het ontwerpen van interventies en strategisch beleid zijn daarom niet alleen interne stakeholders, zoals het management (directie, lijn en staf), medewerkers, klant- of gebruikersgroepen, ondernemingsraad, vakbonden, toezichthouders, raden van commissarissen of raden van toezicht van belang. Ook externe stakeholders, zoals burgers, de gezinnen van medewerkers, nationale en internationale bewegingen, worden steeds belangrijker voor bedrijven. Al deze perspectieven, belangen en wensen lopen doorgaans uiteen. Maar als je goed weet welke belangen er spelen, kom je tot betere oplossingen. Een 4M-analyse maakt de complexe context van individuele bedrijven inzichtelijk. Het overlapt niet alleen een SWOT-, 7S-, Klaverblad- en INK-analyse, maar kijkt ook vanuit breder, maatschappelijk perspectief.
Een 4M-analyse van de context van een organisatie bevat de volgende perspectieven, waar de organisatie in afnemende mate controle over heeft:
- micro: interne factoren en invloeden binnen de organisatie;
- meso: externe factoren en invloeden binnen de branche/bedrijfstak;
- macro: externe maatschappelijke factoren en invloeden;
- mundo: externe factoren en invloeden die te maken hebben met globalisering en internationalisering.
Hoe maak je een 4M-analyse?
Inventarisatie op microniveau (meeste controle)
Om te achterhalen wat de activiteiten van een organisatie op personeelsgebied zijn, kun je de volgende modellen als kapstok gebruiken: SWOT-analyse, 7S-model, Klaverbladmodel, INK- model. Om de kapstok te vullen, gebruik je als onderzoeksmethoden: deskresearch en interviews. De analyse levert de sterke (strenghts) en zwakke (weaknesses) punten op van de organisatie van de opdrachtgever.
Inventarisatie op mesoniveau
Om te achterhalen welke specifieke cao’s en risico’s op het gebied van personeel een bedrijfstak heeft, kun je bij CBS, SCP, brancheorganisaties of de overheid informatie inwinnen. Een meso-analyse wordt ook wel industrie- of sectoranalyse genoemd.
Inventarisatie op macroniveau
In een macroanalyse wordt het bredere sociaal-economische landschap bekeken waarop bedrijven zeer weinig tot geen controle hebben, maar die de organisatie wel beïnvloeden. Voorbeelden zijn ARBO- of sollicitatiebeleid en demografische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Modellen als kapstok voor deze macroanalyse zijn DESTEP en PESTEL (Er is een aparte infosheet met uitleg van deze modellen). Om de kapstok te vullen, gebruik je als onderzoeksmethoden: deskresearch en interviews. De analyse levert de bedreigingen (threats) en kansen (opportunities) op voor bedrijf/organisatie van de opdrachtgever. De micro- en macroanalyse kunnen gecombineerd worden tot een SWOT-analyse (zie andere infosheet)
Inventarisatie op mundoniveau (minste controle)
Vele organisaties, waaronder NHL Stenden hogeschool, onderschrijven de Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties die voor 2030 een betere plek van de wereld willen maken. Deze 17 doelen vormen een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en werk en zijn uitgewerkt in 169 concrete targets. Ga voor een analyse op mundoniveau na welke doelen de organisatie nastreeft of kan nastreven en op welke manier dit het organisatiebeleid beïnvloedt.