6W-Model
Globale probleemanalyse
Wat is het?
Het 6W-model is een algemeen model dat je kunt gebruiken om een eerste globale probleemanalyse te maken. Wat het probleem ook is, het is altijd nuttig om de 6W-Vragen te stellen: Wat, Wie, Wanneer, Waarom, Waar en Waardoor?
Wanneer gebruik je het? En waarom?
Tijdens een onderzoeks- en ontwerpproject verzamel je regelmatig informatie, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van je projectvoorstel, bij je literatuuronderzoek, bij het stellen van een diagnose, bij het testen van je ontwerp of bij het evalueren van een verandering.
Om bruikbare informatie te verzamelen, moet je de juiste vragen stellen. Maar je hebt niet altijd de perfecte vragenlijst bij de hand. In dat geval haal je het 6W-model tevoorschijn. Het is zo globaal en algemeen dat het vrijwel altijd bruikbaar is voor een eerste oriëntatie, of je nu rechercheur, arts of organisatie-adviseur bent.
In het organisatieadvieswerk is het 6W-model bijvoorbeeld heel goed bruikbaar bij het eerste gesprek met de opdrachtgever. Je hebt nog geen tijd gehad om je verdiepen in het vraagstuk, maar je moet in het gesprek wel de juiste informatie naar boven zien te halen om een eerste globale probleemanalyse te kunnen maken. Je begint dan met de wat-vraag (“Wat is het probleem?”) en gebruikt vervolgens de andere vijf vragen om door te vragen.
Hoe pas je het toe?
Om informatie te verzamelen en inzicht te krijgen in een vraagstuk stel je de volgende vragen.
- Wat is het probleem? Wat gaat er niet goed? Wat kan er (nog) beter? Wat gaat er niet zoals het zou moeten gaat?
- Wie heeft het probleem? Wie vindt dat het niet goed gaat? Wie vindt dat het beter moet? Wie zijn er allemaal bij betrokken? Wie spelen een rol bij dit vraagstuk?
- Wanneer is het probleem ontstaan? Wanneer doet het probleem zich voor? Wanneer is het vooral een probleem?
- Waarom is het een probleem? Waarom moet er iets verbeteren? Waarom kunnen we het niet negeren? Wat gaat er mis als we niets doen? Waarom is er niet eerder wat aan gedaan?
- Waar doet het probleem zich voor? Waar is het probleem het meest zichtbaar? Waar heeft men er last van? Waar moet er iets veranderen?
- Waardoor is het probleem ontstaan? Wat is de aanleiding? Waardoor zou het mogelijk veroorzaakt kunnen worden? Waardoor wordt het in stand gehouden?
Meer informatie
- Boek: Verhoeven, N. (2022). Wat is onderzoek. Amsterdam: Boom. Hoofdstuk 3.2.
- Video: 6W Questions: https://www.youtube.com/watch?v=2JgJf8en78I
- Internet: XtraCoaching. Probleemanalyse: https://xtracoachingstudent.wordpress.com/2019/11/05/de-probleemanalyse/